Idé, koncept, illlutstration, event och kommunikation för minskad nedskräpning för Uppsala kommun.

Välkommen till Uppsala Skräpkör

Vi är en kör bestående av glada amatörer som såklart älskar att sjunga. Men vi har mer gemensamt: vi arbetar aktivt mot nedskräpning av vår vackra stad. När vi inte sjunger står vi utposterade runtom över hela stan, beredda att ta emot glasspapper, ketchupkladdiga servetter, pizzakartonger halvätna varmkorvar och annat skräp. Det finns bara ett sätt att tysta oss – proppa våra munnar fulla med skräp!

Det finns fog för att säga att vi är kören som sjunger renast i Uppsala.

 

Uppdraget från Uppsala kommun bestod dels i att informera invånarna om de nya smarta soptunnorna, som bland annat hanterar större volymer skräp genom komprimering, drivs av solceller, är säkrade för mot skadedjur och känner av hur fulla de är. Det innebär att tömningar kan planeras, energi och personal kan sparas. Den andra delen av uppdraget var att minska nedskräpningen i kommunen.

Lösning: Uppsala är Sveriges körtätaste stad med ett stort antal körer och ett rikt musikliv. Uppsalaborna är aktiva kördeltagare. Den senaste i raden är Uppsala Skräpkör som består av smarta soptunnor designade som medborgare och kördeltagare. Varje körmedlem har egen stämma och personporträtt. De formaterar sig vid tillfällen i körer. Gruppen kan som störst bli ca 20 st och som minst vara en enskild sångare och uppträder här och var i staden i samband med större evenemang som  t ex Valborg, 6 juni, Kulturernas Karneval, Kulturnatten och liknande. Körschemat annonseras på tunnorna och i annons i UNT, samt på Skärpkörens egna Facebooksida. När de inte uppträder i grupp sjunger de enskilt på gator och torg.

Kören har gett ett naturlig och lättsam anledning att prata om nedskräpning och smarta soptunnor. Skräpkören har väck så väl som snack på stan och sociala medier som stort medialt intresse. Andra kommuner har bjudit in kören för olika gästspel.

Jag heter Berit och jag älskar körsång! Det är så mäktigt. Jag har inte missat en repetition på många år! Till vardags är jag renhållnings-arbetare, ett yrke jag trivs med. Jag gillar att vara med och bidra till att det blir rent och fint, det är en belöning i sig självt. Mest tycker jag om godis- och glasspapper, men matrester är också mums. Jag tillhör altstämman.

Jag heter Carmen, och jag är stolt över att vara medlem i den här kören! Tillsammans låter vi fantastiskt bra! Jag jobbar med renhållning till vardags. Det är ett jobb jag trivs med, och jag känner att jag gör nytta. Där jag står blir det mindre skräpigt helt enkelt. Jag gör en skillnad i mitt jobb och jag gillar verkligen matrester och godispapper. Jag sjunger i sopranstämman.

Hej! Kalle heter jag och jag har sjungit i några olika körer men den här är den bästa! Vi har så fin sammanhållning och gillar verkligen varandra. Våra repetitioner är bra avkoppling från jobbet och ger mig massor med ny energi. Jag jobbar på kommunen, med renhållning och sånt. Det är ett bra jobb, men kan bli lite kladdigt ibland. Mitt favoritskräp är servetter och matrester. Blöjor går också bra. Jag är tenor.

Heeeeeej! Jag heter Cilla och är ganska ny i den här kören. Det var min mamma som släpade med mig. Först tyckte jag att det var astöntigt, men sen kom jag på att det var kul. Jag har alltid sjungit och ska söka in på Musikhögskolan. Just nu jobbar jag med renhållning. Men det är bara tillfälligt, jag ska bli stjärna. Mig kommer ni att få höra mycket mer av! Jag gillar fimpar, men försöker sluta. Men glass- och godispapper går också bra. Just det ja, jag är sopran.

Mitt namn är Glenn. Jag är ganska ny i kören, men jag har alltid sjungit. Att sjunga i kör är görkul, man gör något fint tillsammans med andra. Och så träffar man intressanta personer. Det gör man i mitt jobb också, jag jobbar med renhållning och då får man träffa alla möjliga sorter. Jag tillhör sopranstämman. Haha, fattar du? SOP-ran, sopran alltså… Jag är från Göteborg.

Jag heter Gertrud  och jag har i hela mitt liv trott att jag var omusikalisk. Men så var det någon som hörde mig sjunga och absolut tyckte att jag skulle söka in till en kör. Så här är jag nu… Annars tillbringar jag mycket tid ute på stan och i olika parker, men jag matar inte fåglarna! Med åren har jag lärt mig ett och annat. Bland annat kan jag själv meddela när jag behöver tömmas. Jag tillhör altstämman.

Jag heter Melker och jag sjunger i kör för att jag gillar att skapa något fint tillsammans med andra. Det är också därför jag jobbar med renhållning – jag är lite av en pedant och bidrar till att det blir rent och fint på stan. Jag gillar det mesta, men mitt favoritskräp är nog ändå glass- och godispapper. Jag är barnsligt förtjust i kolapapper! Jag tillhör basstämman i kören.

Hello! I’m Megan. I’m new in Uppsala and för att lära känna andra Uppsalabor kollade jag vad man gör i den här stan. Körsång hamnade högt upp on the list. I like it! Att sjunga är roligt, socialt och avkopplande. Jag har ett viktigt och ansvarsfullt jobb i renhållningssektorn. Jag gillar att vara ute och ladda batterierna i solen. My favourite waste is kolapapper, snus and picknickrester.

Ciao! Marcel heter jag. Jag är nog lite av en drömmare… Jag tycker att samhället har blivit så ytligt. Det är bara utsidan som räknas. Men många rymmer mer inombords än vad som syns. Jag rymmer till exempel åtta gånger mer än man kan tro! Jag gillar att sjunga i kören, det är ett skapande tillsammans med andra. Jag är tenor.

Servus! Jag heter Hansi och det här är min hund Karo. Karo hjälper mig med det mesta, även i jobbet som skräpexpert. Vi gillar båda matrester, men han får inte äta för mycket för då blir han tjock. Men det gäller inte mig, jag kan få ner nästan hur mycket som helst. I mitt jobb får jag ta emot skit hela dagarna, men det gör jag gärna. Det är viktigt att ta upp efter sin hund tycker jag. Jag sjunger i tenorstämman.

Terve, terve! Jag heter Jussi och kommer från de Finska urskogarna. För mig betyder körsången massor! Körsång är mitt sätt att uttrycka vem jag är, och många av medlemmarna i kören är nära vänner.  Jag har ett ganska krävande jobb med många sena kvällar och mycket övertid. Kören är min säkerhetsventil där jag kan slappna av och bara vara mig själv. Är tokig i pizzakartonger! Kan svälja nästan hur mycket som helst. Jag sjunger i basstämman.

Hej! Jag heter Lola och jag gillar körsång för att det är ett sånt bra sätt att träffa nya vänner. Och så älskar jag ju musik förstås… Jag har jobbat med renhållning i rätt många år nu och jag trivs bra med det. Skönt att ha ett jobb där man gör nytta! Jag gillar verkligen godispapper, glasspapper, matrester och sådana saker! Jag sjunger rent och jag gör rent – det känns bra! Min plats i kören är sopranstämman.

Namaste! Mitt namn är Lakshmi och jag har sjungit i skräpkören i två år. Att sjunga ger mig så mycket, jag mår bra både psykiskt och fysiskt. Jag håller på en del med Yoga och känner hur andningsövningarna och körsången liksom stärker varandra. Det ger mig kraft och ork för mitt ibland krävande jobb inom renhållningsbranschen. Jag gillar allt möjligt skräp, man det är klart att glasspapper är lite extra speciellt.

Hej! Magnus här, och jag sjunger i kören för att jag älskar att sjunga! Jag sjunger nästan jämt, i duschen, i köket – överallt. Till vardags jobbar jag med renhållning och håller rent och snyggt i Uppsalas parker. Jag gillar verkligen skräp och är en riktig allätare. I mig kan man trycka i nästan hur mycket skräp som helst –jag bara komprimerar det. Jag tillhör bas-stämman.

Jag heter Susan och jag har sjungit i kör så länge jag kan minnas. Att sjunga i kör är en livsstil för mig. Jag får utlopp för min konstnärlighet, men får också träffa nya vänner i alla åldrar. Det ger energi som jag har nytta av i mitt jobb som renhållare. Det är slitigt. Ofta jobbar jag långa dagar och får ta mycket skit från folk, till exempel hundbajspåsar. Då är det skönt att ha kören att tänka på. Jag är alt.

Juan Carlos till din tjänst! Jag tillhör basstämman och jag har varit med sedan kören startades. Jag har sjungit i kör så länge jag kan minnas och kan helt enkelt inte tänka mig ett liv utan körsång. Det handlar om att göra saker tillsammans med andra, om disciplin och om tålamod. Saker som jag har nytta av i mitt yrke som renhållare också, ett jobb jag verkligen gillar. Jag tycker om skräp, faktiskt så mycket att om någon skulle kasta ruttna tomater på oss skulle jag ta det som ett tecken på uppskattning.

Bonjour! Je m’appelle Jean-Claude och jag kommer från Paris. Hur jag hamnade i Uppsala? Oh, l’amour förstås… Men idag är musiken och körsången min stora kärlek. Jag älskar den svenska körtraditionen. Alla är välkomna, hur sopig man än är. Men man kan inte leva på kärlek, man måste jobba också. Jag är skräpexpert på kommunen och gillar nästan allt sorts skräp, men särskilt picknickmat. Jag tillhör basstämman.

Mitt namn är Melissa, och jag är körsångare för att jag är för blyg för att sjunga själv. Jag trivs bättre med att göra saker i grupp. Jag tycker om att ha det snyggt och fint omkring mig och därför jobbar jag med renhållning. Det är ett bra jobb där det alltid är mycket att göra. Mitt favoritskräp är pizzakartonger och matrester. Kan faktiskt nästan inte få nog!

Victoria Backman AB   +46(0)706 61 51 44  info@victoriabackman.se